Hvordan bruke menskopp

Menskopp.org

Hvordan brukes menskoppen?

Menskoppen fungerer ved at den samler opp blodet som renner ut av livmortappen (cervix/livmormunn), enten ved at den danner en tett forsegling med skjedeveggen, eller at den danner et vakuum rundt livmortappen. Vakuumet som dannes, sammen med musklaturen og elastisiteten i skjeden holder koppen på plass.

Menskopp som holdes av spenningen i skjedemuskelaturen
Menskopp som sitter rundt livmortappen, holdes av spenningen i skjedemuskelaturen og et "vakuum"

Å sette inn koppen:

 

Forsøk første gang når du er i en trygg situasjon og har god tid. Om du er nervøs eller anspent strammer du musklene i bekkenbunnen og det kan være vanskelig å få koppen inn. Om du før har brukt tamponger, er nok overgangen til menskopp noe lettere enn om du kun er vant med bind .

Før du bruker koppen din første gang, anbefales det at du steriliserer den. De fleste produsentene anbefaler koking, siden dette ikke etterlater kjemikalier eller såperester. Dobbeltsjekk alltid at koppen din tåler dette.

Ha alltid rene hender når du setter inn/tar ut koppen!

Den vanligste og kanskje enkleste stillingen å sette inn koppen på er sittende på toalettet. Brett koppen og før den inn i skjeden. Sikt på skrå oppover og bakover. Passer musklaturen i skjedeåpningen og slipp bretten langsomt så koppen folder seg ut. Lirk så koppen til den posisjonen som er riktig for deg. Om du er usikker på om koppen har åpnet seg, kan du ta et kraftig grep om bunnen og rotere den rundt, eller lirke inn en finger og kjenne langs toppen av koppen. Med den siste metoden kjenner du også om livmortappen sitter inni koppen, og ikke i klem eller peker utenfor koppen.

Du kan selvsagt også sette den inn mens du står, stående med en fot på feks. toalettet, liggende etc, alt ettersom hva som er praktisk og enklest for deg, men vær obs på at du kanskje må sette inn koppen ulikt ettersom hvilken stilling du bruker.

Når du har brukt koppen noen ganger kjenner du etterhvert ganske godt om koppen sitter riktig også uten å kjenne etter langs kanten. Du må selv gjennom utprøvning finne ut hva som fungerer best for deg.

Ikke bli fortvilet om du ikke får det til på første forsøk. De fleste trenger både en og to mensperioder før de får det til skikkelig. De første gangene blir det ofte litt søl før man har mestret det, så det kan være kjekt å bruke et bind sammen med koppen i denne "læringsperioden". Om du vil kan du øve deg på å sette inn og ta ut koppen også når du ikke har mensen, men husk at man da ofte er ulik fra når man faktisk har mensen. De fleste er i mensperioden "slappere" i skjedeveggene, fuktigere, og livmortappen er oftest plassert annerledes. Var obs på at det kan være vanskeligere å ta ut koppen ved testing på "tørre dager".  

 

Ikke bruk en tampong samtidig som du bruker menskoppen.

Å tømme/vaske koppen:

 

Koppen bør tømmes minimum hver 12. time.

Aldri bare dra koppen etter stilken/håndtaket, bryt alltid vakuumet først!

Den første mensperioden er det lurt å tømme menskoppen jevnlig så man får oversikten over hvor mye man blør. Sjekk litt sjeldnere enn du ville byttet tampong/bind, og juster etterhvert så du tømmer den etter behov. Man blør mellom 10-80ml i løpet av en mesperiode, mens gjennomsnittet for en voksen kvinne ligger på ca 50 ml. Menskoppen har en kapasitet fra 10 til 35 ml. De mest absorberende tampongene kan ta ca 15 ml.

Klem forsiktig sammen bunnen av koppen så du bryter vakuumet. Lirk koppen forsiktig nedover og vær forsiktig så du ikke tilter den til for mye til siden, så unngår du søl. Hvis du synes det er vanskelig å bryte vakuumet kan du i tilegg lirke en finger opp til kanten og presse den lett sammen, men vær forsiktig så du ikke klemmer koppen for mye sammen så det renner over. En ting du bør tenke på er at stilken/håndtaket ikke er der for å dra koppen ut, men for å lede deg til bunnen av koppen. Du bør ikke dra i koppen uten at du bryter vakuumet samtidig, da dette kan være meget ubehagelig. Kanskje blir du overrasket over at koppen sitter godt. Ikke stress! Du lærer deg teknikken etterhvert. Om den ikke løsner med en gang, klem sammen litt mer av koppen, forsøk å lede litt luft opp til kanten med en finger og fortsett å lirke.

Om du opplever at koppen sitter langt opp, forsøk å presse den ned. Dette gjør du ved å bruke samme muskler som når du presser litt for å gå på do . Om du ikke får til dette, uriner og tørk deg først, så har koppen vanligvis flyttet seg litt nedover mot skjedeåpningen.

Tøm innholdet i koppen og skyll/tørk av koppen. Da er den klar for å settes inn igjen.

Mellom mensperiodene:

 

Når du er ferdig med en periode, bør du sterilisere koppen igjen, enten ved koking, kjemisk rens , eller evt. vaske den grundig. De fleste produsentene anbfaler at koppen steriliseres. Dobbeltsjekk alltid at koppen din tåler rensemetoden du har valgt.

Eventuelt kan du bare vaske koppen grundig med en mild såpe, men vær nøye med skyllingen, så det ikke blir sittende såperester.

Koppen må aldri oppbevares lufttett i en plastpose/boks eller liknende. Oppbevar den med god lufttilgang i for eksempel tøypose.