Spørsmål og Svar

Menskopp.org

Spørsmål og svar

Det finnes lite vitenskapelig informasjon om menskoppen, så svar er basert på erfaringer fra menskoppbrukere. Om du er i tvil, sjekk alltid først med lege eller gynekolog.

Finner du ikke spørsmålet ditt her, sjekk  www.menstrualcups.org (engelskspråkelig), eller send det til info@menskopp.org

Å sette koppen inn:

Hvor langt inn skal koppen sitte?

Koppen behøver ikke settes like langt inn som en tampong, men akkurat hvor langt inn koppen skal sitte varierer fra person til person siden vi alle ser forskjellige ut nedentil. Set den litt skrått bakover innenfor skjedeåpningen, akkurat innenfor bekkenbunnsmusklaturen, og venn deg etterhvert til hva som er komfortabelt for deg. Hos mange "vandrer" koppen selv i posisjon, ofte litt ovenfor der man satt den inn.

Jeg får ikke koppen inn!

Det viktigste er å slappe av når man setter inn koppen. Dette kan være litt vanskelig de første gangene om man er nervøs. Forsøk når du er i en trygg situasjon, hjemme og du ikke stresser med noe. Forsøk ulike bretteteknikker. Eventuellt kan du prøve ulike stillinger: sittende på toalettet, stående i dusjen, eller liggende i senga eller badekaret. De fleste blir etterhvert mer komfortable og slapper automatisk av.

Enkelte er født med en skjedekrans (hudfold) som kan være litt stram. De fleste som har dette kan strekke den over tid med fingrene, litt hver dag, så blir den gjerne mer elastisk over et par uker.

Om du mistenker at det er andre årsaker eller at du er unormal nedentil anbefales det at du sjekker deg hos gynekolog.

Det er så tørt at koppen ikke sklir, og det er vanskelig å få den inn!

Forsøk litt vannbasert glidemiddel, men sjekk alltid at det ikke inneholder stoffer som kan skade koppen. For noen fungerer det også å fukte koppen litt med vann.

Jeg sliter med å få koppen til å åpne seg!

Prøv en annen bretteteknikk, eller roter koppen så bretten peker en annen vei. Om du skyller koppen i kaldt vann rett før du setter den inn, blir den stivere, og folder seg letter ut. Eventuelt kan du la den åpne seg litt tidligere og lenger ned i skjeden og deretter skyve den inn det siste stykket mens den er åpen. Prøv også å tilte den litt fram og tilbake eller klem inn sidene for å slippe inn luft. Prøv eventulet også å dytte den bakre veggen i skjeden litt ut med en finger og lag en "kanal" mellom kopp og finger, der luft kan slippe inn.

Koppen vrir seg og legger seg sidelengs!

Det kan hende du har valgt en for liten kopp og/eller at bekkenbunnsmusklaturen er for slapp. Musklaturen kan enkelt trenes opp med daglige øvelser. Om mulig, velg en kopp med stilk/håndtak, da dette kan hjelpe til med å holde koppen rett.

Å ta koppen ut:

Koppen er vanskelig å få ut! Den sitter fast!

Det viktigste er å ikke røske koppen ut. Stilken/håndtaket er ikke der for at du skal dra, men for å lede deg til bunnen av koppen og for å gi litt bedre grep. Klem sammen bunnen av koppen for å løsne vakumet og lirk koppen forsiktig nedover. Om du når opp kan du smyge en finger opp til kanten og presse den litt sammen så du leder luft inn i koppen. Eventuellt dytte bakre skjedevegg litt ut slik at man får en "luftkanal" mellom kopp og finger. Om det er et vedvarende problem kan du forsiktig med en kanyle eller nål utvide vakuumhullene (selvdagt når koppen er ute), men vær forsiktig så du ikke lager en rift i selve koppen.  Dette problemet oppstår oftest når man "tørrtester" koppen. Når man har mensen er det så mye fuktighet og skjeden er ofte slappere. Stort sett er koppen vanskelig å få ut når man er anspent og strammer musklene nedentil (til og med uten a vite det). Om du synes det er vanskelig, bør du heller prøve igjen etter en liten stund. Gjør noe avslappende og prøv igjen når du ikke stresser/er nervøs. Slapp av i kjeven eller pludre med tungen for å hjelpe til med å slappe av i underlivsmuskelaturen.

Til syvende og sist er det stort sett musklaturen i vagina som holder koppen på plass, ikke vakuumet. Press samtidig litt med de samme musklene som når du skal tisse, så løsner den lettere. (Kan være en fordel å ha tisset først.)

Koppen sklir langt opp i skjeden og jeg sliter med å få tak i den, hvordan får jeg den ut?

Ta det rolig. Ingenting forsvinner opp i skjeden. Skjeden er omtrent som en lomme, og den kan utvide seg veldig mye i bredden om man slapper av. Noen kvinner har så god muskelkontroll at de kan «presse» koppen ned, men et annet vanlig tips er å urinere og tørke deg før du tar ut koppen, da slapper musklaturen mer av og koppen flytter seg vanligvis litt ned. Hvis du sliter med å slappe av kan du også prøve å pludre med tungen. Om du setter deg på huk klemmes skjeden sammen og det kan bli lettere å nå koppen. Dette fenomenet er helt normalt siden livmortappen vanligvis endrer seg mye gjennom syklusen og noen ganger er lavt nede, og andre ganger langt oppe. Hvis det er et vedvarende problem, vurder å gå til anskaffelse av en lengre kopp.

Hygiene:

Ha ALLTID rene hender når du tømmer koppen!

Hva gjør jeg når jeg skal tømme/vaske koppen og ikke har tilgang på en vask ved toalettet?

Dette er en vanlig situasjon både daglig med offentlige toaletter og på reiser. Det viktigste er at man er ren på hendene når man håndterer koppen! For å vaske koppen velger noen å fukte litt papir og ta med seg på toalettet, andre har med seg en flaske vann i veska eller milde våtservietter. Det er også helt greit å bare tørke den med litt tørt papir og sette den inn igjen, så kan man skylle den når man neste gang får muligheten.

Hvordan renser jeg koppen mellom mensperiodene?

Det anbefales å sterilisere koppen i hvertfall rett etter mensperioden, men noen velger å i tilegg gjøre det rett før. Den tryggeste måten er å sterilisere ved å koke den, så unngår man såperester. Eventuellt kan du vaske den litt med såpe først om du synes det er ekkelt å koke den i en kjele du ellers bruker. Pass på så det er nok vann i kjelen, så koppen ikke er i kontakt med kjelebunnen, da kan den bli ødelagt. Sjekk alltid med produsenten hva koppen tåler.

Jeg har ikke mulighet til å koke den, hva gjør jeg da?

Først må du sjekke hva koppen din tåler og ikke tåler, men mange produsenter anbefaler de samme renseproduktene som brukes på sexleketøy. Disse får du kjøpt på butikker hvor sexleketøy selges, eller du kan spørre på apoteket. Alternativt kan du bruke teknisk isopropanol(tekninsk alkohol), eller hydrogenperoksid. Dette får du vanligvis kjøpt i malingsbutikker, jernvareforretninger etc. Sjekk alltid hva koppen tåler først! Enkelte vasker kun koppen med såpe, men de fleste produsenter anbefaler sterilisering mellom hver mensperiode.

Koppen min lukter rart og/eller er misfarget!

Misfarging er normalt over tid og betyr ikke at koppen er skitten. Eventuellt kan du prøve Bikarbonat (Bakepulver), Eddik, Hydrogenperoxid eller teknisk alkohol (isopropanol), men sjekk alltid først om koppen tåler det. Dette kan også hjelpe mot lukt. Noen lar også koppen stå i solen noen dager, igjen sjekk på forhånd om koppen tåler dette. Det viktigste tiltaket mot lukt er å sterilisere koppen rett etter endt periode, ikke la den sitte i for lenge og ALDRI oppbevare koppen lufttett! En leser tipset også om at å koke opp vann med litt oppvaskmiddel i. Eventuellt kan også vaskemiddel hjelpe. Vær nøye me då sjekke om koppen tåler dette og vask koppen grundig etterpå, så alle såperester forsvinner. Mange blander også bakepulver og vann til en tykk mix og smører dette på koppen. Etter en stund kan det skrubbes av med en gammel tannbørste og koppen vaskes grundig i vann.

Lekkasje:

Koppen kan lekke om den ikke er satt inn riktig, eller ikke har foldet seg ut. Om du er i tvil kan du ta et fast grep om bunnen og rotere koppen rundt, da kjenner man vanligvis om ting sitter rett. Om du når opp kan du kjenne langs kanten på koppen om den er helt åpen, og at ikke livmortappen er klemt mellom koppen og skjedeveggen, men sitter riktig inni koppen.

Koppen lekker, men når jeg tar den ut er den ikke full.

Den vanligste årsaken til dette er at man har lav livmortapp (cervix) som henger inn i koppen og tar opp plass. Enten bør man velge en kopp med mer bredde hele veien for å få mer kapasitet, men noen foretrekker også en kopp som er smalere i kanten så ikke livmortappen henger ned i koppen. Dette betyr ofte en mindre kopp generelt, men for noen er dette den beste løsningen.

Når jeg har satt inn koppen lekker det en liten stund, men så stopper det.

Du har sannsynligvis opplevd «residual slobber». Det oppstår vanligvis de dagene man blør mest. Mens man har koppen ute, blør det fremdeles fra livmortappen og dette renner langs vaginaveggen. Når man setter koppen inn igjen er det noe blod som havner på utsiden av koppen, og dette kommer da ut. For å forsøke å samle opp mest mulig kan man la koppen åpne seg litt lenger nede og skyve den inn det siste stykket mens den er oppe. Da kan man «skrape» opp blodet med koppen og dette havner inni koppen i stedet for utenpå. En annen løsning er å dra blodet av koppen med en finger på ca. samme måte som man drar fingeren rundt for å sjekke kanten på koppen når den er på plass. Eventuellt kan man bruke et bind eller litt dopapir i trusa for å samle det opp. Om man har tid, kan man sette inn koppen en liten stund før man kler på seg, og vaske seg en gang etter en stund, så får man med seg blodet.

Kan jeg bruke menskoppen når...

Kan jeg bruke samme menskopp uansett hvor mye jeg blør?

De fleste må tømme menskoppen mye oftere de dagene de blør mest, men ellers er det det samme om det er mye eller lite blod, siden menskoppen ikke absorberer men kun samler opp blodet. Alikevel velger noen å ha flere kopper fordi ulike størrelser og former kan være mer behagelig avhengig av hvordan livmortappen forandrer posisjon gjennom mensperioden, eller på grunn av kapasitet.

Kan jeg bruke menskopp om jeg er jomfru?

Ja,det er fullt mulig. Enkelte kan ha en litt stram skjedekrans som kan gjøre det litt ubehagelig om er første gang du benytter interne menstruasjonsprodukter. Om dette er tilfellet kan skjedekransen strekkes forsiktig over flere dager/uker litt etter litt med fingrene, så blir det enklere å bruke menskoppen. I sjeldne tilfeller er skjedekransen for stram, så det blir vanskelig å få noe inn, og du kan oppleve smerter. Hvis du mistenker dette, snakk med gynekologen din.

Kan jeg ha sex mens jeg har menskoppen i?

Det anbefales ikke med vaginal sex, og menskoppen beskytter IKKE mot uønsket graviditet eller kjønssykdommer. Det finnes et engangsmenstruasjonsprodukt som heter Softcup som er laget for å kunne brukes under sex, men denne beskytter heller IKKE mot graviditet og kjønssykdommer. For enkelte fungerer det fint med vaginal sex med "normale" menskopper, mens det hos andre bare blir søl og vondt for en eller begge parter. Om du velger å forsøke er dette på egen risiko, og det kan være lurt å tømme koppen like før samleiet. Ikke-penetrerende sex er selvsagt fullt mulig!

Kan jeg bruke menskoppen sammen med prevensjon?

Mange bruker den sammen med spiral, men man skal alltid være forsiktig med trådendene. Hør med fastlegen eller gynekolog om du er i tvil. Mange produsenter fraråder bruk av p-ring sammen med menskopp, men det finnes mange som bruker dette med hell. Sjekk med legen din.

Med p-piller, p-sprøyte etc er det ikke noe problem.

Kan jeg bruke menskoppen under graviditet?

Nei, det anbefales ikke å bruke noen interne produkter når man er gravid med tanke på fosteret. Sjekk alltid med lege eller gynekolog i tvilssituasjoner.

Kan jeg bruke menskopp i "renselsen" etter en fødsel?

Nei, vevet må få hele i fred, og interne menstruasjonsprodukter anbefales ikke. Hør med lege/jordmor/gynekolog om du skulle være i tvil om noe.

Kan jeg drive med sport og svømme med menskoppen?

Ja. Menskoppen egner seg meget godt til dette! På dager man blør mye, er det lurt å tømme koppet rett før man begynner med aktiviteten. For noen kan det komme litt vann inn i koppen ved svømming, men dette er veldig individuelt. I så fall lønner det seg å tømme koppen med jevne mellomrom, slik at det ikke kommer til lekkasje.

Kan jeg bruke menskoppen sammen med andre menstruasjonsprodukter?

Å bruke koppen sammen med bind er ikke noe problem. Mange kvinner bruker dette på de "tunge" dagene eller når de må gå lang tid uten å få byttet og risikerer at det renner over. Kopp sammen med tampong er bare tull og det øker risikoen for lekkasje og ubehag. Enten kopp eller tampong.

Kan jeg teste menskoppen når jeg ikke har mensen?

Ja, men den kan sitte veldig annerledes enn under mensen, siden livmortappen endrer posisjon og skjeden vanligvis blir slappere ved menstruasjon. Du kan ikke bruke koppen hele tiden, men en testdag er ok. Vær oppmerksom på at det kan være vanskeligere å sette inn/fjerne koppen på tørre dager enn under mensen, så det kan være en fordel å teste første gang når man faktisk har mensen.

Menskopp og sykdom:

Kan menskoppen trigge sykdom?

TSS:

Det finnes ingen rapporterte tilfeller av TSS som følge av bruk av menskopp.

Soppinfeksjon:

Man skal være obs på å vaske koppen med såpe, og i såfall er det viktig at alle såperestene skylles av, da disse kan trigge soppinfeksjon og bakteriell ubalanse. De fleste opplever alikevel færre tilfeller av sopp enn ved bruk av tamponger, siden koppen ikke tørker ut slimhinnene.

Kan jeg bruke menskopp om jeg har endometriose?

Her finnes det ikke noe konkret svar, men det finnes en del kvinner med endometriose som bruker den med hell. Sjekk alltid med lege eller gynekolog om du er i tvil. Menskoppen kan samle mer blod enn de fleste tamponger, og kan også ta imot levret blod. I tilegg har mange kopper mililitermål, så man har god oversikt over hvor mye man blør i løpet av en periode.

Kan jeg bruke menskoppen når jeg har soppinfeksjon?

Man skal ikke bruke koppen mens man behandler en soppinfeksjon, da koppen blokkerer medisinen fra å nå de stedene den skal virke. Nå er dette sjelden en problemstilling da man skal unngå å behandle soppinfeksjon mens man har mensen. Ellers er det uproblematisk, men det anbefales å være ekstra nøye med steriliseringen for å unngå å smitte seg selv ved neste menstruasjon.

Alt annet

Menssmerter!

Ofte kommer forsterkede menskramper av noe klemmer mot livmortappen, som hos mange er meget sensitiv under menstruasjon. Man merker kjapt om man skulle komme til å klemme livmortappen mellom koppen og skjedeveggen ( i tilegg til at man da får lekkasje). Noen reagerer også på at koppen kan klemme rundt livmortappen eller at det er ubehagelig at den i det hele tatt sitter inntil. Prøv å sette koppen lenger ned i skjeden, og om dette ikke hjelper, vurder å prøve en kopp med en annen diameter i kanten.

Andre opplever igjen at menssmertene blir mindre etter noen mensperioder med koppen.

Jeg sliter med å tisse når koppen er i. Bruker jeg menskoppen feil?

Dette kan bety at du eventuelt bør forsøke med en mykere menskopp, da det rett og slett kan være spenningen i koppen som presser sammen urinrøret. Det samme kan også skje med tarmen. Om du ønsker å fortsette med den samme hardhetsgraden, er det nok lurt å ta ut koppen for å gå på do. Hvis det gjør vondt å tisse, ta kontakt med lege, da smerter ved vannlating ofte er et tegn på urinveisinfeksjon.

Jeg og en venninne/partner har mensen på ulikt tidspunkt, kan vi dele samme kopp?

Selv om man steriliserer koppen, anbefales det ikke, siden risikoen for eventuell sykdomssmitte ved gjentatt bytte er stor. Invester heller i en kopp hver, så er dere sikre. Noen produsenter har også "2 for 1" tilbud, så prisen ikke blir så høy.

«Stilken»/antennen irriterer meg eller stikker ut av meg, kan jeg klippe den?

Ja, men vær forsiktig så du ikke skader koppen! Mange kvinner velger å trimme denne litt, eller til og med ta den helt bort. «Stilken»/håndtaket er ikke til å dra koppen ut, men for å hjelpe deg å finne bunnen av koppen, få et litt bedre grep, eller for noen også for at koppen ikke sklir til siden. Om du klarer deg uten, er det bare å klippe i vei. Det kan lønne seg å bruke en skarp neglesaks, og klipp den avrundet så den ikke stikker. Bruk helst koppen minst en periode først, da skjeden og livmortappen endrer seg mye gjennom en syklus, og også fra syklus til syklus, så vet du hvor mye du eventuellt må trimme.

Fant du ikke spørsmålet ditt her, sjekk www.menstrualcups.org , http://menstrualcups.friendhood.net/ (engelskspråkelig), eller send det til info@menskopp.org .